Waarom de vraag naar kleine kantoren stijgt.

Waarom de vraag naar kleine kantoren stijgt.

Je hoeft het (vastgoed) nieuws maar te volgen en je ziet regelmatig krantenkoppen en nieuwsberichten langskomen waar gepretendeerd wordt dat de vraag naar kleine kantoren stijgt. Ook hebben er de afgelopen tijd meerdere onderzoeken plaatsgevonden die deze tendens bevestigen. Maar wat is de reden dat de vraag naar kleine kantoren stijgt? We gingen op onderzoek.

Digitale transformatie

Er zijn een aantal redenen aan te kaarten waarom ondernemers ‘opeens’ geïnteresseerd zijn in kleine(re) kantoren. Bedrijven kiezen steeds vaker voor satelliet kantoren, veel freelancers beginnen het thuiskantoor na ruim een halfjaar zat te worden, bedrijven realiseren zich dat die grote, loge kantoren helemaal niet meer van deze tijd zijn en we leven in een samenleving die digitaler is dan ooit, waardoor hybride kantoren in opkomst zijn.

Satelliet kantoren

Misschien heb je de term al een keer voorbij zien komen, maar bedrijven kiezen steeds vaker voor satelliet kantoren. Satelliet kantoren zijn kantoren dichterbij bij de werknemers, waardoor de reistijd afneemt en werknemers dus minder reisbewegingen hoeven te maken. In plaats van één groot centraal hoofdkantoor, ontstaat er een versnippering en zie je steeds meer kleinere kantoren van hetzelfde bedrijf verspreid door Nederland in de gebieden waar veel werknemers wonen.

Freelancers die thuis zat zijn

Een andere reden waarom de vraag naar kleine kantoren stijgt, is het feit dat veel freelancers de keukentafel zat zijn. Freelancers werken vaak overal en nergens. Dan werken ze een dag bij hun opdrachtgever op kantoor, de volgende dag werken ze vanuit een co-workingspace en ze sluiten de werkweek af bij een koffietentje. Door de beperkingen waar we op dit moment mee te maken hebben, zijn veel van deze opties opeens niet meer mogelijk. Veel freelancers komen erachter dat vijf dagen per week thuis werken hun bedrijf niet ten goede komt en op zoek gaan naar een klein kantoor in de buurt.

Het ontstaan van hybride kantoren

Als er een ding is wat de afgelopen maanden geleerd hebben, is het toch wel dan de meeste bedrijven digitaler zijn dan ze dachten. Oftewel: veel werkzaamheden zijn prima uit te voeren op afstand zolang er maar een stabiele internetverbinding in de buurt is.

Dit heeft ervoor gezorgd dat veel bedrijven opeens hybride kantoren zijn geworden. Het betekent feitelijk dat je op een soepele manier kunt werken in een team waarvan een deel op kantoor aanwezig is en de overige werknemers werken vanuit hun thuiskantoor. Door deze verschuiving merken bedrijven dat ze opeens minder vierkante meters nodig hebben, waardoor ze vaker kiezen voor een kleiner kantoor.

Het Nieuwe Werken

De laatste reden waarom de vraag naar kleine kantoren gestegen is, is een transitie die al een paar jaar bezig is: Het Nieuwe Werken. Oftewel werken waar, wanneer en hoe je dat maar wilt. Hierdoor verandert de traditionele manier van 9 tot 5 van werken. Het heeft geen zin om verplicht acht uur op kantoor te zitten als er niets uit je vingers komt. Het Nieuwe Werken betekent flexibeler werken met meer zelfstandigheid. Hierdoor zijn er minder grote kantoren nodig, omdat de bezettingsgraad verandert. Dit zorgt ervoor dat bedrijven steeds vaker op zoek gaan naar kleinere kantoren.

Meer stories